Nyomdai anyagleadási ismeretek

Hogyan adhatja le munkáját: Anyagát leadhatja FTP-n, DVD-n, CD-n, pendrive-on vagy 10 MB-ig e-mailen. FTP-re feltöltött anyaghoz minden esetben kérünk egy külön e-mailt is az anyagra vonatkozó információkkal, a megrendelésre való utalással ( megrendelés-, árajánlat iktatási száma stb. ).

Zárt állományok (PS,PDF) Ezek a formátumok mindent tartalmaznak (betűtípusok, grafikai elemek, színek, stb. ) és ezért ez a legbiztonságosabb anyagleadási forma. A fontokat kérjük beágyazni. Ezt a leadási formát preferáljuk!

Nyitott állományok Szerkeszthető anyagok (Quark- Xpress, Adobe Indesign, CorelDraw, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Microsoft Word stb. fájljai). A nyitott állományok nem tartalmazzák a pontos nyomtatáshoz nélkülözhetetlen elemeket pl. betűtípusok, grafikai elemek, színek, stb. Ezeket mind mellékelni kellene, ami sokszor elmarad vagy hiányos. A fontokat mellékelni kell vagy görbévé alakítani. Ha nyitott állományt kapunk, akkor abból egy zárt állományt készítünk a fenti problémák miatt. Erről minden esetben egy jóváhagyás szükséges gyártás előtt. Ez lehet kisebb munkáknál gépindulásnál a személyes megjelenés vagy egy próbanyomat jóváhagyása.

A Word dokumentumban leadott anyagot csak szövegeredetiként vagy elhelyezési mintaként tudjuk használni !

Képek, képi felbontás A minimális felbontás jó minőségű nyomatok eléréséhez 250-300 dpi. Ne tévesszen meg senkit a monitoron jó minősében látott kép. Az interneten általában 72 dpi felbontású képek vannak, ezekből nem hozható létre jó minőségű nyomat.

A monitorok RGB színtérben dolgoznak. Nyomdai feldolgozáshoz CMYK színrendszerre van szükség. Az elkészült anyag színe CMYK-ra történő átalakítás után változhat, ezért az anyag készítőjénél ellenőrizendő átalakítás után a színek helyessége.

Több oldalas kiadványok Nagyobb terjedelmű kiadványok anyagait oldalanként külön fájlban egyértelmű megnevezéssel kérjük.

Nem oldalpárban ! ( a kilövő programunkkal csak ebben az esetben tudunk dolgozni ) Az üres oldalak is a megfelelő helyen kell, hogy legyenek ! ( ellenkező esetben a kilövésnél az oldalak elfognak „csúszni” )

A különböző kötési módoknál a gerincvastagságot is figyelembe kell venni.

Méretek – méretezés: Megkülönböztetjük a vágott és a nyers méretet. A leadásnál mindig a nyers méretét adja meg a terméknek.

Hajtott több oldalas kiadványnál ne a kiterített méretet adja meg !

Kifutó anyag esetén + 3-3 mm-es ráhagyást kérünk.

Nagyobb vagy bonyolultabb munkákhoz lemodellezett mintadarabot, “nyomat eredetit”, forgatókönyvet, látványtervet stb. várunk, mindent ami egyszerűsítheti a feladatot és amivel az utólagos félreértések elkerülhetőek.

Terjedelem

Terjedelem megadása a következő logika szerint: Egy lapnak két oldala van. (Tehát: Ha pl. egy névjegykártya egy oldalon nyomott /4+0/ akkor is a terjedelem információ 2 oldal.)

Színek

Színnyomás kódok:

  • 4+0 = a papír egyik oldala teljesen színes (akár fotó is lehet), a másik oldal üres.
  • 4+4 = a papír mindkét oldala teljesen színes.
  • 2+0 = a papír egyik oldala 2 színnel van megnyomva, pl. sárga és kék, a másik oldal üres.
  • 2+1 = a papír egyik oldala két színnel, a másik oldala egy színnel van megnyomva

Színek C cyan=cián, M magenta=bíbor, Y yellow=sárga, K (key) black=fekete, ezeket a színeket használjuk a nyomdaiparban. A 4 színből többnyire minden szín kikeverhető. Nyomtatáshoz általában mindent 4 színre kell bontani. ( kivételt képeznek a direkt színek amit szita- ill. ofszet nyomásnál alkalmaznak ). Ezt színrebontásnak, a felbontott színeket színkivonatnak nevezünk.

Digitális nyomásnál a direkt színek is 4 színbe bontódnak, használatuk csak szimuláltan alkalmazható, a 100 %-os egyezés nem biztosított.

Papír típusa

Ofszetpapír: Matt felületű, mint a fénymásoló papír.

  • A 80, 90 gr-os ofszetpapír megegyezik az általában használt fénymásoló papírokkal.

Műnyomó papír, vagy karton: Simított felületű papír, igényesebb nyomatokhoz (fényes, vagy matt felülettel).

  • A 135 gr-os műnyomó papír közepes vastagságú, szórólapokhoz használt papírfajta.
  • A 300 gr-os műnyomókarton, átlagos névjegykarton.

 

A „MEGSZERKESZTETT ANYAG” leadásának módja

(Csak a lentiek szerinti anyagleadás esetén nem számítunk fel szerkesztési munkadíjat)

Fájlformátum: Nyomdakész CMYK Composite PDF, vagy Composite PostScript ( függetlenül attól, hogy milyen technológiával kerül gyártásba, szita, ofszet ill. digitális nyomtatás ).

Betűtípusok – Fontok: A fájlban lévő összes betűtípus (font) legyen beágyazva vagy legörbítve.

Szöveg: A leadott anyagot nem feladatunk megolvasni, természetesen a szembeötlő hibák esetén – ha észrevesszük – szólunk. Minden esetben biztosítjuk az első nyomat jóváhagyását, ha kérik. A tartalmi és nyelvtani hibákért, hozott anyagnál ill. a korrektúra elfogadása után nem áll módunkban reklamációt elfogadni.

Képi állományok: CMYK, 300 DPI, lehetőleg nem jpg tömörített fájlok.

Színek: PANTONE színek megadásánál figyelembe kell venni a digitális technológia korlátait. Ebben az esetben az indulóívet kérjük jóváhagyni, ellenkező esetben szín nem egyezés esetén reklamációt nem tudunk elfogadni. Direkt színek esetén csak a nyomásra kerülők legyenek megadva az anyagban. A színre bontott anyag mellett ha vannak kisérőszínek, azokat is kérjük alakítsa át CMYK-színrendszerbe.

Forma lakk ( UV-lakk ) ill. a stancszerszámhoz tartozó színkivonatot külön rétegeként kérjük kezelni ( direkt színként ) .

Oldalak: Az anyagon minden esetben szerepeljenek, vágójelek, passzerjelek. Ha utófeldolgozásra is szükség van akkor hajtás, biegelés, perforáláshoz tartozó jeleket is kérjük szerepeltetni.

Nagyobb terjedelmű kiadványok anyagait egy fájlban, oldalakra bontva, egyértelmű megnevezéssel kérjük. Nem oldalpárban ! ( a kilövő programunkkal csak ebben az esetben tudunk dolgozni )

Az üres oldalak is a megfelelő helyen kell, hogy legyenek ! ( ellenkező esetben a kilövésnél az oldalak elfognak „csúszni” )

A különböző kötési módoknál a gerincvastagságot is figyelembe kell venni.

Méretek: Vágott méret esetén a dokumentum mérete, orientációja egyezzen meg a megrendelésben szereplővel. Kifutó anyag esetén + 3-3 mm-es ráhagyást kérünk.

Adathordozók: Anyagát leadhatja FTP-n, DVD-n, CD-n, pendrive-on vagy 10 MB-ig e-mailen. FTP-re feltöltött anyaghoz minden esetben kérünk egy külön e-mailt is az anyagra vonatkozó információkkal, a megrendelésre való utalással ( megrendelés-, árajánlat száma stb. ).

Egyéb: Nagyobb vagy bonyolultabb munkákhoz lemodellezett mintadarabot, „nyomat eredetit”, forgatókönyvet, látványtervet stb. várunk, mindent ami egyszerűsítheti a feladatot és amivel az utólagos félreértések elkerülhetőek.